Snídaně…začátek úspěšného dne

Dobrá snídaně je potěšení, díky kterému se budete cítit dobře po celý den. Proč jíst každé ráno ve spěchu, když si můžete přivstat a začít den tím, že si v klidu vychutnáte vaše oblíbené snídaňové menu. Pokud jej navíc připravíte i někomu jinému, budou vás ranní chvíle u stolu o to více těšit.

Proč potřebujete snídat

Kvalitní snídaně má významný vliv na naši mentální i fyzickou výkonnost, zvláště během dopoledních hodin.

Švédské výzkumy naznačují, že děti s bohatší snídaní podávají během vyučování lepší výkony než ty, které snídají méně. Podobně na Jamajce se pozitivní vliv pravidelného snídání projevil ve zvýšené kreativitě žáků již během dvou týdnů. Blahodárný vliv snídaně se netýká pouze dětí a mladých lidí. Ranní příjem glukózy a cereálií může zlepšit kognitivní funkce také u starších jedinců. Snídaně bohatá na sacharidy zvláště efektivně vylepšuje schopnost verbálně vyjadřovat vzpomínky (verbální deklarativní paměť).

Jiné výzkumy naznačují, že snídaně zlepšuje náladu. Sacharidy, které naše tělo přijímá během dopoledne, mají prokazatelný vliv na to, jak se cítíme. Bylo prokázáno, že zvýšený příjem sacharidů během rána vede k pocitu tělesného klidu během následujících hodin. Naopak vyšší příjem tuků ve snídani způsobuje snížení koncentrace a zhoršení nálady.

Snídaně je důležitá pro učení, paměť i fyzické zdraví u dětí i dospělých. Lidé, kteří snídají, mají lepší náladu, lépe zvládají úkoly vyžadující prostorovou paměť a obecně mají větší pocit pohody.

Podle Neila Nedleyho

 

Jak na ideální snídani?

Univerzální recept na ideální snídani neexistuje. Někdo dává přednost sladké snídani, někdo slané – obě mohou mít správné složení a být rovnocenné.

Pokud si najdete snídani, která vám vyhovuje a splňuje kritéria stanovená IGCBB (Mezigalaktický výbor pro nejlepší snídani), můžete klidně snídat stále víceméně to samé – můžete střídat druh ovoce, ořechy, sladidlo, pečivo, pomazánku, vločky anebo müsli, ale objemem a složením to může být pořád téměř stejné. Váš trávicí systém a metabolismus si na ni zvyknou a vy budete moci přežít dopoledne nerušené hladem, únavou či nervozitou.

Ideální scénář snídaně: 1) Napijte se tekutiny (asi 0,3 – 0,5 l) – nejlepší je vlažná voda nebo bylinkový čaj. 2) Dejte si 15 až 30minutovou pauzu – potřebujete se také umýt a obléci, případně podepsat žákovskou knížku anebo položit kreditní kartu na stůl 😊. 3) Následuje samotná snídaně.

 

Nejvhodnější potraviny k snídani

  • vařené obilniny a vločky z nich (oves, pšenice, proso, kukuřice, pohanka, rýže natural)
  • celozrnné pečivo a chleby (celozrnné, nikoli jen hnědé) cereální kaše a müsli (dejte si pozor: slovo „cereálie“ není kouzelné zaklínadlo, které udělá z přeslazených, zabarvených a aromatizovaných polštářků, medvídků, kuliček a kroužků zdravou 25 snídani)
  • čerstvé a/nebo sušené ovoce – nepoužívejte přeslazené sušené ovoce (ananas, papája, mango, kokos)
  • med, javorový sirup, hnědý cukr a jiná sladila (s mírou!)
  • sójové mléko a sójový sýr tofu (udělejte si z nich koktejl)
  • ořechy a olejnatá semena (dohromady 1–3 lžíce)
  • některé mléčné výrobky (odtučněné a acidofil ní mléko, nízkotučné sýry a tvaroh, bílý jogurt, cottage sýr)
  • libovolná zelenina (pokud máte raději snídani na slano)
  • avokádo (nechte ho dobře dozrát – nemělo by zhnědnout – a bude se dát skoro natírat)

 

Máte po snídani stále pocit hladu?

Pokud cítíte hlad bezprostředně po snídani (do 30 minut), buď měla vaše snídaně malý objem, anebo jste snědli málo jednoduchých sacharidů – cukrů.

Řešení: Pokud má vaše snídaně správné složení, mělo by stačit, že sníte větší porci. Můžete také přidat do své snídaně navíc trochu medu, javorového sirupu, banánů, hrozinek, domácí marmelády apod. Pokud cítíte hlad později po snídani (za půl hodiny a později), může to mít tři důvody: snědli jste málo vlákniny; snědli jste málo bílkovin; snědli jste málo bezpečných tuků.

Řešení: Bílé pečivo nahraďte celozrnným. Namísto corn flakes a podobných slazených cereálií jezte ovesné vločky nebo jiné naturální obilniny.

Do snídaně si přidejte nízkotučný jogurt, sójové mléko, tofu, cottage sýr apod.

Snězte během snídaně ještě hrst jakýchkoli ořechů nebo dvě lžíce mletých olejnatých semen (slunečnice, len, sezam, tykev aj.).

 

Z knihy Igora Bukovského Hubnutí bez blbnutí